لپه ریز آذرشهر دانههای خوراکی از خانواده حبوبات است و در رنگهای مختلفی از جمله قرمز، سبز، قهوهای، زرد و سیاه وجود دارد مانند سایر اعضای خانواده حبوبات به صورت غلاف رشد می کنند.
لپه سریع آماده می شود و معمولاً ارزش پولی خوبی دارد، لپه منبع غنی از مواد مغذی است که پروتئین، فیبر و مواد معدنی متعددی را تامین می کند.
مطالعات نشان می دهد که خوردن منظم لپه خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت، چاقی، سرطان و بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
این به لطف محتوای غنی آنها از ترکیبات گیاهی محافظ به نام فنل است لپه در میان حبوبات رتبه برتر از نظر محتوای فنلی است بنابراین جای تعجب نیست که لپه دارای اثر آنتی اکسیدانی، ضد باکتری، ضد ویروسی و ضد التهابی است و از قلب محافظت می کند.
لپه به ویژه سرشار از فیبر پری بیوتیک است که عملکرد گوارشی را تقویت می کند و باکتری های مفید روده را که برای سلامتی ما بسیار مهم هستند، “سوخت” می کند. رژیم غذایی غنی از فیبر با تعدادی از فواید سلامتی از جمله کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است.
لپه سرشار از فیبر، فولات و پتاسیم است و آن را به انتخابی عالی برای قلب و کنترل فشار خون و کلسترول تبدیل کرده است آنها همچنین منبع آهن و ویتامین B1 انرژی زا هستند که به حفظ ضربان قلب ثابت کمک می کند.
حبوبات و لپه نیز از این قاعده مستثنی نیستند و دارای شاخص گلیسمی پایین (GI) هستند که سرعت آزاد شدن انرژی آنها را در جریان خون کاهش می دهد.
این به بهبود مدیریت قند خون کمک می کند محتوای بالای فیبر همچنین باعث سیری بسیار آنها می شود که به کنترل اشتها کمک می کند.
لپه یک منبع غنی از پروتئین است که آن را جایگزین خوبی برای گوشت یا ماهی می کند تقریباً یک سوم کالری لپه از پروتئین تأمین میشود که باعث میشود لپه از نظر وزنی، سومین میزان پروتئین در بین حبوبات یا مغزهای خوراکی باشد.
مانند سایر حبوبات، لپه دارای چند اسید آمینه ضروری، یعنی متیونین و سیستئین است این به راحتی با ترکیب لپه با غلات غلات مانند برنج یا گندم برطرف می شود.