ارده کنجد 700 گرمی مخزنی از مواد مغذی با اثرات مفید متعدد همراه با ارتقای سلامت در انسان است. اجزای زیست فعال موجود در دانه شامل مواد معدنی حیاتی، ویتامین ها، فیتواسترول ها، اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه، توکوفرول ها و کلاس منحصر به فرد لیگنان ها مانند سزامین و سزامولین می باشد.
وجود ترکیبات فنیل پروپانوئیدی یعنی لیگنان ها به همراه توکوفرول ها و فیتواسترول ها مکانیسم دفاعی را در برابر گونه های فعال اکسیژن ایجاد می کند و با جلوگیری از ترشیدگی اکسیداتیو کیفیت حفظ روغن را افزایش می دهد.
در این مقاله ارزش غذایی، دارویی، سنتی و صنعتی دانه کنجد را با توجه به اجزای فعال زیستی که دارای ارزش آنتی اکسیدانی بالایی هستند، بررسی کرده ایم. اطلاعات ارزشمند در مورد اجزای عملکردی برتر کنجد، استفاده از دانههای کنجد را در رژیم غذایی روزانه در سراسر جهان به شدت ترویج میکند.
علیرغم مجموعه عظیمی از مجموعه ژرم پلاسم کنجد، تلاشهای تحقیقاتی محدود بر روی استفاده از روشهای متداول و بیوتکنولوژیکی به حداقل موفقیت در توسعه ارقام برتر از نظر تغذیه منجر شده است.
در نتیجه، تلاشهای ارزش افزوده در کنجد باعث توسعه ژنوتیپهایی با فعالیت آنتیاکسیدانی بالا و متعاقباً پیشگیری از بیماریهای مرتبط با رادیکالهای آزاد میشود. اصلاح اجزای فعال زیستی در کنجد تولید روغن کنجد تثبیت شده با ماندگاری بیشتر و ارزش بازار بهتر را امکان پذیر می کند.
کنجد (Sesamum indicum L.) متعلق به راسته tubiflorae، خانواده Pedaliaceae، گیاهی علفی یکساله است که به دلیل دانه خوراکی، روغن و ارزش طعم دهنده آن کشت می شود. به دلیل درجه بالایی از مقاومت در برابر اکسیداسیون و ترش، بهعنوان دانههای gingelly، til، benne و عموماً بهعنوان ملکه دانههای روغنی شناخته میشود.
دانه کنجد حاوی 50 تا 60 درصد روغن با کیفیت بالا است که سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه (PUFA) و آنتی اکسیدان های طبیعی، سسامین، سزامولین و همولوگ های توکوفرول است.
این اجزای زیست فعال پایداری و کیفیت روغن کنجد را همراه با فواید سلامتی متعدد افزایش می دهند. دانههای کنجد بهعنوان غذای باارزشی در نظر گرفته میشوند، زیرا با عطر و طعم مطبوع، رژیم غذایی را تقویت میکنند و فواید تغذیهای و فیزیولوژیکی دارند.
مطالعات اخیر در مورد فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی دانه کنجد کاربردهای آن را در محصولات غذایی سالم که برای محافظت از کبد و قلب و پیشگیری از تومور تاکید دارند، به شدت افزایش داده است.
دانه کنجد سرشار از پروتئین، ویتامین B1، فیبر غذایی و همچنین منبع عالی فسفر، آهن، منیزیم کلسیم، منگنز، مس و روی است. علاوه بر این مواد مغذی مهم، دانه کنجد حاوی دو ماده منحصر به فرد سسامین و سزامولین است.
هر دوی این مواد متعلق به گروهی از فیبرهای مفید ویژه به نام لیگنان هستند و اثر کاهش کلسترول در انسان دارند و از فشار خون بالا جلوگیری می کنند و منابع ویتامین E را در حیوانات افزایش می ده